Toiduteadlikkus ja söömisharjumused
Paaril korral olen kirjutanud oma isiklikest kogemustest
toiduga peale insuldi läbi ealmist. Täpsemalt, toitumisnõustamise teenusest läbi tööalase
rehabilitatsiooni programmi, toitumishäirest ja sellega toimetulemisest, kuidas
peale insulti uuesti leida endas julgus avalikke söögikohti külastada, kust alustada
ning kõigist söögiga seotud teemadest, millega olen ise oma taastumisteekonnal
kokku puutunud.
https://www.taastusstuudio.ee/taastumislugu/kui-toitumishaire-kimbutab
https://www.taastusstuudio.ee/taastumislugu/kui-votaks-oma-toitumise-lopuks-kasile
https://www.taastusstuudio.ee/taastumislugu/bon-appetit-head-isu
Avastamist on olnud kuhjaga. Paari aastaga olen endaga
ära teinud suure töö, olen võtnud vastu abi spetsialistidelt, kuulanud neid ja
toimetanud nende juhendamisel ning nuputanud ka ise enda jaoks sobivad
lahendused välja. Kuna minust on nende aastatega saanud oma tervise suur
analüüsija, siis olen toitumise osas jälginud oma paari aasta teekonda ja
avastanud sealt teatud mustrid, kitsaskohad ning mõistnud, mis minu jaoks on
hea ja mis mitte.
On olemas teatud toiduained, mis mulle ei sobi. Olen need
oma menüüst välja selekteerinud. Need avastused olen teinud puhtalt enesetunde
järgi. Kui enesetunne on kehvem, siis vaatan oma päevamenüüd (täidan endiselt järjepidevalt
toitumispäevikut) ja sealt saab selge pildi, mis võis kehvemat enesetunnet
tekitada. Loomulikult on naiivne arvata, et ainult toit on põhjuseks. Minu
puhul on mitmeid erinevaid mõjutajaid – ilm, toit, pinge ja stress, liiga palju
füüsilisi tegevusi, liigne pingutus jne. Kuigi alguses selle kõige
kaardistamine oli väga tüütu, siis mingil hetkel mõistsin, et tänu sellele
oskan ma täna üsna kiiresti märgata halvema enesetunde põhjustajat. Kuigi insuldiinimesena
tuleb mul loomulikult ette ka kehvemaid päevi, kus kindlat põhjust ei oskagi öelda.
Olen nõus selle mõttega, et toiduga saab oma
enesetunnet mõjutada. Sellel teemal on palju räägitud, kirjutatud raamatuid, peetud
arutelusid. Ma usun, et ei ole olemas inimest, kes ei oleks näinud värvikirevat
toidupüramiidi joonist või ei oleks kuulnud taldrikureeglist ehk milliseid
toiduainerühmi millises vahekorras peaks leiduma taldrikul olevas
toidportsjonis. Terve teadus ühel taldrikul.
Millised on minu toidueelistused?
Ma pole küll nii põhjalik, aga mingid kindlad toiduained
peavad aegajalt mu menüüst läbi käima. Peamised
on kala, eks ikka omega3 pärast (insuldiinimestele väga oluline), aedviljad, köögiviljad
ja puuviljad ning tsitrusviljad. Minu hommikusöögi juurde kuulub tee, kuhu
lisan alati natuke ingverit, mett ja sidrunit. Kui viimased viis aastat jõin
peamiselt piparmünditeed, siis viimased pool aastat olen valinud erinevate
taimeteede vahel. Eriti maitseb mulle kibuvitsa-puuvilja tee.
Päevas 2 tassi kohvi (cappuccino) on minu tavapärane
norm. Tass kohvi aitab mõnikord ka peavalu vastu või kui vererõhk liiga madalaks vajub ja mu tasakaalukeskus trikitama hakkab.
Igasugune paastumine ja näljutamine ei tule minu puhul
kõne allagi. Kui mul on näljatunne, siis hakkab pea valutama ja lõpuks olen
kuri, näljane, kõik kohad valutavad ja tasakaalu nagu polekski. Jään selle
juurde, mis mulle sobib ja mida minu keha soovib. Kõik toiduained, mis allpool
oleval fotol näha, on minu toidulaual olemas ja menüü on nädalast nädalasse
varieeruv. Üks on raudkindel – neljapäev on meie majas supipäev. 😊 See on nii olnud juba aastaid.
Minu toidueelistused on peale insulti natuke muutunud. Mõned
valikud on tehtud küll teadlikult, aga mõned on kujunenud välja ajaga, sest
maitsemeel on pisut muutunud. Arvestan toitumisspetsialisti nõuannetega, oma
haiguslooga ja usaldan tugevalt oma sisetunnet. Lõhki ennast ei söö ja nälga ka
ennast ei jäta. 😊
Paastumist ja näljutamist ma ei pea mõistlikuks
tegevuseks. Eriti nende puhul, kel mõni raske haigusdiagnoos on. Igasugune karm
dieet jäägu ikka arstide määrata, sest nemad tunnevad konkreetse inimese haiguslugu.
Aga loomulikult, iga inimene on oma otsustes ja eelistustes vaba.
Ootan kannatlikult kodumaiste maasikate valmimist ja
loomulikult oma lemmikuid, mureleid. Neid võiks lausa kilodega sisse süüa, aga ka
marjade puhul peab piiri pidama. Vaatan oma tabelit ja muudkui kalkuleerin,
muudmoodi ei saa ja ei tohigi.
Soojade ilmade saabudes muutub ka meie pere menüü
lahjemaks. Värsked salatid, mille juurde lisame tuunikala, kana
või krevette. Kõlab tervislikult, aga ega nüüd siis nii hulluks asi ka minna
saa, et ainult roheline ja ülitevislik kraam. Eks neid mittelubatuid toitusid ole ka
minu menüüs, lihtsalt mõistlikes kogustes.
Olen ju kkagi luust ja lihast inimene! 😊
NB! Tõsta oma toiduteadlikkust ja hoia oma söömisharjumused kontrolli all. See on midagi, millega Sa kindlasti suudad hakkama saada. Kui oskustest jääb puudu, küsi abi spetsialistilt.
Siin on Sulle toitumispäevik https://tap.nutridata.ee/et/avaleht,
mida kasutan ise ja soovitan soojalt ka kõigile teistele. Suurepärane, lihtne, tasuta abivahend
toitumise korrigeerimiseks!